Alles van Lopik
Bekijk de agenda

Rotary Club Lopikerwaard voert actie voor End Polio Now

Rotary Club Lopikerwaard voert actie voor End Polio Now
Lopik Geplaatst 25 oktober 2017

Rotary Club Lopikerwaard voert actie voor End Polio Now

Dinsdag 24 oktober was het Wereld Poliodag. ‘Polio de wereld uit' is het grote wereldwijde project van Rotary International. Daarom wil Rotary Club Lopikerwaard deze dag extra aandacht vragen voor de actie End Polio Now. De voorzitter van de Rotary Club, Irene Zijlstra, overhandigde op 24 oktober 2017  in het gemeentehuis van Lopik drie doosjes ‘End Polio Now tulpenbollen' aan de drie Lopikerwaard burgemeesters: Waarnemend burgemeester J.P.J. Lokker van Lopik, Burgemeester Pieter Verhoeve van Oudewater en helaas verhinderd was Burgemeester Patrick van Domburg van IJsselstein die er wel graag bij wilde zijn.

Het is de bedoeling dat deze tulpen op een prominente plaats in hun gemeente gepoot worden.

Rotary International streeft ernaar in samenwerking met de grootste particuliere goede doelenstichting ter wereld, de Bill & Melinda Gates Foundation, deze ziekte te bedwingen. Rotary club Lopikerwaard voert actie door End Polio Now Tulpen te verkopen. De opbrengst hiervan wordt verdriedubbeld door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Klik op onderstaande foto voor een kleine impressie gemaakt door Leo Bennis:

Polio

Polio, ook wel kinderverlamming genoemd, is een virusziekte die een ontsteking in de grijze stof van het ruggenmerk veroorzaakt. Het is een sluipende ziekte die in 95% van de gevallen geen symptomen vertoont maar wel besmettelijk is. Onder andere door slechte hygiëne wordt het virus op andere mensen overgebracht. Bij 1% van de besmette gevallen treden er spierverlammingen op. Zodra het virus in de chronische fase terecht komt, zijn de verlammingen ongeneeslijk met blijvende spierzwakte tot gevolg. Opgroeiende kinderen krijgen misvormingen doordat aangedane ledematen zich niet meer normaal kunnen ontwikkelen of worden kromgetrokken door nog wel functionerende spieren. Wanneer de ademhalingsspieren verlamd raken, leidt polio tot de dood. Naarmate men ouder is op het moment van besmetting stijgt de kans op dergelijke afloop.

Bijna Poliovrij
Polio is bijna de wereld uit. Toch blijft het nodig om uitbraak van deze ziekte in de kiem te smoren en kinderen preventief te vaccineren. Alleen in Afganistan, Pakistan en Nigeria komen nog gevallen van Polio uitbraken voor. Het aantal is klein maar het gevaar ligt op de loer. Vorig jaar waren er 37 gevallen en tot nu toe dit jaar slechts 8!
Vaccinatie
Door preventieve vaccinatie en goede hygiëne kan besmetting met het poliovirus worden voorkomen. Sinds 1988 (de start van de campagne van de Wereldgezondheidsorganisatie) is het aantal polio incidenten al met 99% gedaald. Per jaar worden in deze landen tijdens de nationale immunisatie dagen in één dag miljoenen kinderen "gedruppeld". Leden van de Rotary Club Lopikerwaard hebben deelgenomen aan deze vaccinatiedagen.

 


Meer informatie | www.rotary.nl/lopikerwaard | Foto's: Leo Bennis

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

De Bruin Entertaiment
Margreet Hairstyling