Alles van Lopik
Bekijk de agenda

Update: Open Monumentendag Lopik 2018 ‘In Europa’

Update: Open Monumentendag Lopik 2018 ‘In Europa’
Lopik Geplaatst 14 september 2018

Voor 2018 is op landelijk niveau als thema gekozen: ‘In Europa'. Met dit thema sluit Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Update: Prijsuitreiking cultuurhistorische fietspuzzeltocht

Tijdens de Open Monumentendag Lopik 2018 ‘In Europa' waren er bijzondere gasten, waaronder de burgemeesters uit Sarsina in Italië, Lezoux in Frankrijk en Grebenstein in Duitsland. Een mooi officieel moment was het hangen van de vlaggen. Al de aanwezig burgemeesters hebben met het daarbij horende volkslied de vlag van hun land aan de muziektent opgehangen.

Europa vormt een kleurrijke lappendeken van volkeren, landen, talen en religies en is daarmee een uitzonderlijk divers werelddeel. Tegelijkertijd is er heel veel wat ons onderling bindt en is er veel gemeenschappelijks in het erfgoed. Dit zorgt voor talloze Europese dimensies. Die willen we met elkaar gaan ontdekken.

Prijsuitreiking cultuurhistorische fietspuzzeltocht

De deelname aan de puzzeltocht was verrassend groot. De heer De Wissel uit Nieuwegein had als enige 2 fouten en won daarmee de hoofdprijs van een ballonvaart over de Lopikerwaard.

Tweede prijs, de overnachting in de hooiberghutten bij boerderij Kromwijk, ging naar mevrouw L. van Zeijl uit Lopik.

De derde prijs, een overnachting bij B&B Onder Den Peereboom in Benschop, is gewonnen door Maud van Dijk, die de tocht met haar ouders en zusje had gefietst. De prijs werd door haar moeder Wendy van Dijk opgehaald.

Europese markt

In Lopik organiseerde Stichting Kunst en Cultuur Lopik, samen met onder andere Stichting Jumelage Lopik en Scouting Clifford Reichert, een evenement rondom dit thema. Het centrale punt op deze dag was het Koning Willem Alexanderplein in Lopik-dorp waar een gezellige en karakteristieke Europese streekmarkt, met veel streekproducten, muziek, kunst en informatie over allerlei bezienswaardigheden. Niet alleen uit onze eigen streek, maar ook uit die van onze partnergemeenten en jumelage-vrienden uit Sarsina in Italië, Lezoux in Frankrijk en Grebenstein in Duitsland en andere oorden in Europa. Natuurlijk werd er ingezoomd op de vriendschapsbanden die al zo lang bestaan. De steden brachten allemaal iets karakteristieks uit hun streek mee. Grebenstein liet de bezoekers een voorproefje nemen op het Oktoberfest.

De hele dag was er muziek te beluisteren door de speciale medewerking van lokale koren en bands, te weten het koor Simply Joy met Engelse popmuziek, het Cabauws Weteringkoor met Engelse en Nederlandse zeemansliederen, de Ierse band Fingers Crossed en Carole Hoedemaker met Franse chansons.
Zie onderin het bericht een impressie gemaakt door Leo Bennis!

Maar er was meer te beleven waaronder Lancering Cultuurhistorische Waardenkaart, Virtueel café Lopik vroeger en nu met Lopik digitaal op de Kaart, de Cultuurhistorische puzzeltocht waarbij men een ballonvaart kon winnen, Cabauwse Molen en Dijkhuis waren open meer info vind u onder de foto's gemaakt door Leo Bennis. Kortom een heel bijzondere Open monumentendag in Lopik.

 

Cultuurhistorische Waardenkaart van Lopik

Tijdens Open Monumentendag werd de publieksversie van de Cultuurhistorische Waardenkaart van Lopik gelanceerd. Op deze digitale kaart zijn alle cultuurhistorische elementen in Lopik te vinden (ca 700), waaronder boerderijen, bruggen, groenelementen en waterwegen, die van waarde zijn voor de geschiedenis van Lopik. Ze zeggen iets over het karakter van de verschillende kernen, de lokale identiteit en beleving van het gebied.

Virtueel café Lopik vroeger en nu - Lopik digitaal op de kaart

In het virtueel café in de oude Plus op de hoek van de Wielse kade, konden de bezoekers kennismaken met de informatie die zij op internet kunnen vinden over de geschiedenis van Lopik, wat je daar nog van terugziet als erfgoed en wat er allemaal te zien en beleven is in Lopik.

De Cultuurhistorische waardenkaart is interactief. Bewoners kunnen hierop zelf allerlei informatie en eigen (familie)foto's van de erfgoederen uploaden. Deze dag konden de bezoekers in het virtueel café zien hoe dit werkt. Daarnaast toonde het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard (RHC) de informatie die de archieven en collecties van het RHC bieden. De informatie over activiteiten, horeca en toerisme in de tegenwoordige tijd wordt geboden door Lopik NatuurLek.

Cultuurhistorische puzzeltocht - win een ballonvaart

Onlangs is de cultuurhistorische puzzeltocht door Lopik gelanceerd. Al fietsend of lopend konden de bezoekers het vele erfgoed dat Lopik rijk is verkennen. De tocht kunt u gerust in verschillende delen opsplitsen en ook al in de maanden voor Open Monumentendag fietsen. Tot 8 september kon u meedoen aan de daaraan verbonden wedstrijd.  Hoofdprijs is een ballonvaart over de Lopikerwaard. Tweede en derde prijs zijn respectievelijk een gezinsweekend in een Hooiberghut in Cabauw en een overnachting in een B&B in Benschop. De winnaars zijn ons nog niet bekend en hopen wij spoedig te melden.

Cabauwse molen

Deze dag was ook de Cabauwse molen geopend zo ook op zondag 9 september van 11.00 - 16.00 uur. De Cabauwse molen zorgde 5 eeuwen lang voor droge voeten in de polders van Lopik en kan nu nog in alle glorie bewonderd worden: Meer informatie op de website van de Cabauwse Molen.

Dijkhuis:

In verband met Open Monumentendag was er een extra opening van het Dijkhuis te Jaarsveld, ook op zondag 9 september van 14:00 tot 16:00 uur. Het monumentale Dijkhuis dateert uit 1903. Maar de historie van dijkbeheer en -bewaking gaat meer dan zeven eeuwen terug. Tijdens een rondleiding hoort u over deze historie, duikt u onder in de wereld van het dijkbeheer en maakt u kennis met het dijkleger vroeger en nu.


Meer informatie | www.jumelagelopik.nl | www.kunstencultuurlopik.nl | www.scoutinglopik.nl

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

A NAAR B KOERIERS
Margreet Hairstyling