Alles van Lopik
Bekijk de agenda
< juli 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
 
 
1
2
3
4
5
28
6
7
8
9
10
11
12
29
13
14
15
16
17
18
19
30
20
21
22
23
24
25
26
31
27
28
29
30
31
 
 

Oprichting Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom U.A.

Oprichting Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom U.A.
De Utrechtse Waarden Geplaatst 9 mei 2020

De oprichting van Energie Coöperatie Lek en IJssel U.A. is een feit. Na een lange en intensieve voorbereiding van ruim een jaar passeerde de oprichtingsakte vrijdag 8 mei jl. en zijn de handtekeningen gezet.

De energiecoöperatie is in nauw overleg met de lokale duurzaamheidsinitiatieven, Klimaatneutraal IJsselstein, Duurzaam Lopikerwaard, Duurzaam Montfoort en Energie Oudewater tot stand gekomen. Met de oprichting beschikt de regio Lopikerwaard (de gemeenten Lopik, Montfoort, Oudewater en IJsselstein) over een energie-coöperatie die als voornaamste doel heeft om, binnen de door gemeentebesturen aangegeven richtlijnen, duurzame energie op te wekken in de Lopikerwaard door middel van zon, wind of geothermie. Daarnaast wil de coöperatie de Lopikerwaard de mooie uitstraling laten behouden die het heeft. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de opbrengsten van de coöperatie zoveel mogelijk beschikbaar komen aan het gebied en haar inwoners.

Wie kan er lid worden?
Alle inwoners en alle rechtspersonen van de genoemde gemeenten die verduurzaming en duurzame energie een warm hart toedragen kunnen lid worden. Zie hiervoor de website (lekenijsselstroom.nl). Met het lidmaatschap wordt o.a. de mogelijkheid geboden om, tegen aantrekkelijke voorwaarden, mee te investeren in de projecten. Leden profiteren tevens van de opbrengsten doordat ze met korting energie van deze lokale projecten kunnen afnemen. De leden vormen een netwerk van gelijkgestemden die bijdragen aan de lokale duurzaamheid. Zij bepalen ook mede de besteding van de toekomstige winsten van de coöperatie. Daarbij vormen de leden een platform waarbij ervaringen, ideeën en kennis op het gebied van energie en duurzaamheid kunnen worden gedeeld.

Duurzame energieprojecten
Het komende jaar zullen de gemeenten aan de hand van de Regionale Energie Strategie (RES) aangeven hoe zij het opwekken van duurzame energie lokaal gaan realiseren. Zij treden daartoe in overleg met de inwoners en betrokken partijen. De daaruit naar voren komende lokale duurzame energieprojecten worden de belangrijkste activiteit van de energiecoöperatie. Daarbij wordt samengewerkt met professionele ontwikkelaars. Het streven is hierbij om als coöperatie voor minimaal 50% als eigenaar te participeren met de daarbij behorende zeggenschap. De financiële middelen kunnen onder gunstige voorwaarden door de leden worden verschaft aan de coöperatie.


Meer informatie | www.lekenijsselstroom.nl

« terug

Margreet Hairstyling
De Bruin Entertaiment